0.00 €(0 προϊόντα )

Δεν έχετε προϊόντα στο καλάθι

+302105776675

Νερό: γιατί να επιλέξετε το φιλτραρισμένο νερό

Απρ 13, 2016 από Θερμογραμμή Κατηγορία: Νέα 0 Σχόλια

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η ποιότητα του πόσιμου νερού προκαλεί την ανησυχία όλο και περισσότερων καταναλωτών καθώς τα δίκτυα διανομής σε πολλές περιπτώσεις είναι απαρχαιωμένα και ακατάλληλα. Παρότι τα συστήματα παροχής νερού της πόλης εφαρμόζουν διεργασίες κάθαρσης νερού (όπως φιλτράρισμα και χλωρίωση) πολλοί ρύποι μπορούν τελικά να περάσουν με την παροχή ύδρευσης στα νοικοκυριά. Η δυσάρεστη γεύση, οσμή χλωρίου, στερεά σωματίδια (χώμα σκουριά, άμμος, λάσπη) και η θολότητα είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής την κατάστασης. Δεν είναι όμως τόσο σοβαρά αυτά που βλέπουμε στο νερό όσο αυτά που δεν βλέπουμε, όπως τα οργανικά χημικά, τα βαρέα μέταλλα και οι μικροοργανισμοί, είναι αόρατες, άοσμες και άγευστες.

Τα φίλτρα νερού είναι συστήματα που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση ενός μεγάλου εύρους ρύπων του νερού, όπως ιζήματα, χλώριο, αμίαντο, νιτρικά, μόλυβδο, χαλκό, αρσενικό, σίδηρο, κάδμιο, υδράργυρο, οργανικές ενώσεις, φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα αλλά και παθογόνους μικροοργανισμούς (βακτήρια, ιούς, Toxoplasma, Cryptosporidium και κύστες Giardia).

Χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο νερού διασφαλίζουμε ότι θα καταναλώνουμε νερό καθαρότερο από το απλό νερό της βρύσης και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και από το εμφιαλωμένο νερό χωρίς να χάνει τα αναγκαία για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες φίλτρων, που συνδέονται άμεσα με τον νερό της βρύσης δηλαδή τα φίλτρα τοποθετούνται στη βρύση, φίλτρα νερού άνω πάγκου που τοποθετούνται πάνω στο πάγκο της κουζίνας με πτυσσόμενη βρύση, αλλά και φίλτρα κάτω πάγκου που τοποθετούνται κάτω από το πάγκο της κουζίνας σας και μπορούμε να τα τοποθετήσουμε με ή χωρίς ανεξάρτητη βρύση. Αξίζει να αναφερθεί, πως υπάρχουν φίλτρα νερού κεντρικής παροχής που τοποθετούνται στα υδρόμετρα και προστατεύουν το σπίτι σας από χώματα και άλατα.

Η πιο διαδεδομένη και οικονομική λύση είναι το φίλτρο ενεργού άνθρακα, που αποτελείται από μια στρώση άνθρακα με θετικό φορτίο και δρα ως ένα πολύ ισχυρό απορροφητικό μέσο. Αυτή η στρώση του άνθρακα που αποτελεί ουσιαστικά το φίλτρο, έχει εκατομμύρια μικροσκοπικούς πόρους (αόρατους στο μάτι) που προσκολλούν τους ρύπους του νερού (πάνω στους κόκκους του άνθρακα) αφήνοντας το υπόλοιπο νερό να περάσει καθαρό από το φίλτρο. Η εγκατάστασή του είναι εύκολη και γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή μέσα σε μισή με μία ώρα κάτω από τον πάγκο. Το κόστος για την αγορά ενός τέτοιου φίλτρου, ξεκινάει από τα 30 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 150 ευρώ.

Το φίλτρο κεντρικής παροχής συνδέεται στην κεντρική γραμμή νερού έτσι ώστε το νερό που μπαίνει στο σπίτι να είναι καθαρό και απαλλαγμένο από ρύπους χωρίς την ανάγκη για εγκατάσταση επιπρόσθετου φίλτρου. Τα πιο αξιόπιστα φίλτρα κεντρικής παροχής είναι τα σύνθετα συστήματα τριών σταδίων, όπου στο πρώτο στάδιο αφαιρούνται ακαθαρσίες και ιζήματα (θολούρα), στο δεύτερο στάδιο μειώνονται τα επίπεδα του χλωρίου και τέλος στο τρίτο στάδιο χρησιμοποιείται φίλτρο ενεργού άνθρακα, για την βελτίωση της γεύσης, καθώς και της διαύγειας. Έτσι, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το νερό που χρησιμοποιούμε σε όλο το σπίτι είναι ασφαλές και σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένο από μολύνσεις, ενώ ταυτόχρονα αφαιρώντας δυσάρεστες οσμές και γεύσεις μπορεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πίνουν καθημερινά επαρκείς ποσότητες νερού μειώνοντας με αυτό το τρόπο τα προβλήματα αφυδάτωσης. Το κόστος για την αγορά ενός φίλτρου κεντρικής παροχής ξεκινάει από 300 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 800 ευρώ και για να είναι σωστή η εγκατάστασή του θα πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό.

Τέλος, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κάνοντας έρευνα αγοράς πριν αποφασίσουν στην αγορά κάποιου φίλτρου, γιατί το κάθε ένα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και δεν είναι όλα κατάλληλα για όλες τις περιπτώσεις και για όλες τις ποιότητες νερού. Η αγορά φίλτρου, είναι μία επένδυση που θα έχει κανείς για πολλά χρόνια στο σπίτι του και είναι απαραίτητη η υποστήριξη ανταλλακτικών για τη σωστή συντήρηση τους. Συμπερασματικά, η αγορά θα πρέπει να πραγματοποιείται από αξιόπιστα καταστήματα και εξειδικευμένους τεχνικούς που διαθέτουν γνωστές εταιρείες φίλτρων που πληρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Έτσι, θα σας βοηθήσει λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή που ζουν αλλά και το είδος και την παλαιότητα της κατοικίας τους να μην προβούν σε βεβιασμένες κινήσεις με γνώμονα μόνο το κόστος.

Σχολιάστε το άρθρο!

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *