Μια συμμαχία 38 χωρών και περισσοτέρων από 20 εταιρικών σχημάτων εργάζεται για να αυξήσει το μερίδιο της γεωθερμικής ενέργειας στον παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα.
Η Παγκόσμια Γεωθερμική Συμμαχία που παρουσιάστηκε στο Παρίσι στο πλαίσιο της 21ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP21), φιλοδοξεί να πενταπλασιάσει την εγκατεστημένη γεωθερμική ισχύ στην ηλεκτροπαραγωγή και τη διπλασιάσει στη θέρμανση ως το 2030.
«Η γεωθερμία έχει αποδείξει τη δυναμική της σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας» δήλωσε ο Διευθυντής-Γενικός της Διεθνούς Ένωσης Ανανεώσιμης Ενέργειας (IRENA) Αντνάν Ζ. Αμίν.
«Παρότι η γεωθερμία μπορεί να εξασφαλίσει φορτία βάσης με πολύ ανταγωνιστικό κόστος, διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης. Η Παγκόσμια Γεωθερμική Συμμαχία θα παράσχει μια πλατφόρμα ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, θα μειώσει περαιτέρω τα κόστη και θα αντλήσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη από αυτή την καθαρή πηγή ενέργειας» πρόσθεσε.
Γεωθερμικό δυναμικό διαθέτουν περίπου 90 χώρες, αλλά έχουν εγκατασταθεί μόλις 13 γεωθερμικά Γιγαβάτ στον κόσμο.
Το βασικό εμπόδιο για την επένδυση και την ανάπτυξη της γεωθερμίας είναι τα υψηλά προκαταρκτικά κόστη των γεωφυσικών μελετών στο έδαφος και των γεωτρήσεων προς τα γεωθερμικά πεδία.
Όμως όταν μια γεωθερμική μονάδα τεθεί σε λειτουργία, παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλό κόστος.
Η Συμμαχία θα προσπαθήσει να υπερπηδήσει αυτά τα εμπόδια, περιορίζοντας τους επιχειρηματικούς κινδύνους, προάγοντας την τεχνολογική συνεργασία, συντονίζοντας τοπικές και εθνικές πρωτοβουλίες και διευκολύνοντας τις επενδύσεις στη γεωθερμία.
Ιδρυτικά μέλη της Συμμαχίας είναι η Βολιβία, η Χιλή, η Κολομβία, τα Νησιά Φίτζι, η Ισλανδία, η Κένυα, η Νικαράγουα, οι Φιλιππίνες, η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (IADB), η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διεθνής Υπηρεσία Ανανεώσιμης Ενέργειας.
Πηγή: econews.gr
Οι ειδικοί στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, στις εγκαταστάσεις κεντρικής και ενδοδαπέδιας θέρμανσης, φυσικού αερίου, αντλίας θερμότητας, ηλιακών συστημάτων και κλιματισμού
210-5776675